Enter: Kirby

Wij hebben de afgelopen periode een aantal sites ontwikkeld, waaronder onze eigen site, met Kirby CMS. Dit systeem werkt alleen met (tekst)bestanden en dus zonder een database. Het systeem heeft daardoor nogal wat voordelen voor het gebruik en het beheer van een website.

Snelle pagina’s

Behalve dat er geen verbinding met een database hoeft te worden gemaakt, gebruikt het systeem ook geen aparte ‘template engine’ maar PHP voor het genereren van de pagina’s. Wat daardoor meteen opvalt, is de snelheid waarmee pagina’s worden geladen. Voor bezoekers van je website is dat natuurlijk een overduidelijk pluspunt. Want ergernis nummer één is ongetwijfeld; een lange wachttijd bij het laden van pagina’s.
Omdat het systeem zulke bescheiden eisen stelt aan de webhost, PHP en een Apache webserver, kun je ook uit de voeten met een eenvoudig webhosting pakket en dat bespaart euro’s — dat vinden we niet erg.

Makkelijk verplaatsbaar

De hele sitestructuur bestaat uit mappen en bestanden en zijn daarom makkelijk verplaatsbaar. Zo kun je op je eigen computer precies dezelfde mappen en bestanden bewaren zoals ze op je site worden gebruikt.

site-content

De sitestructuur bestaat uit mappen en bestanden

Dat zorgt voor eenvoudige back up’s en makkelijk ‘recyclen’ van tekst en beeld voor bijvoorbeeld een brochure of folder. Vergelijk dat maar eens met een systeem waar je teksten in een database opslaat en afbeeldingen weer op een andere plek. Een back up daarvan is niet zomaar beschikbaar voor andere doelen.
Eigenlijk is het gehele systeem makkelijk verplaatsbaar, veel meer dan het uploaden van een map is het niet en dat bespaart weer ontwikkeltijd — ook dat vinden we niet erg.

Control panel

Voor het werken met mappen en bestanden kun je een FTP-programma gebruiken, maar veel hostingpaketten bieden ook de mogelijkheid om in je favoriete browser mappen en bestanden te uploaden.
Geen nood, als je nog niet eerder met een FTP-programma hebt gewerkt. Er is ook een mogelijkheid om de site met behulp van een control panel te beheren. Je kent het wel, een kwestie van inloggen, formuliertje vullen met tekst, eventueel plaatjes uploaden, bewaren en klaar. Het panel biedt trouwens ook handige extra functionaliteit voor bijvoorbeeld het sorteren van berichten en het zicht- of juist onzichtbaar maken van berichten.

control-panel-mobile

Het panel werkt ook op een smartphone

Voor wie?

Kirby is zeer flexibel en eenvoudig uit te breiden, daarom is het niet eenvoudig om grenzen aan te geven. Onder ons gesproken: je kunt zelfs ook een verbinding maken met een database! Maar, natuurlijk alléén en ook echt alléén, als het écht niet anders kan ;-).
Ik denk dat veel MKB-ers en organisaties met kleine tot middelgrote sites hun voordeel kunnen doen met dit systeem.

Meer weten?

Natuurlijk, bel me gerust op (030) 221 70 70 of stuur me een e-mail


Marco Koedam
Marco Koedam