Voel en plak! Nederlandse tactiele braille-stickers

Als lid van de werkgroep Braille Educatie en Promotie heeft de Vereniging Onbeperkt Lezen mij onlangs gevraagd om een serie beloningsstickers te ontwerpen. Die zijn met name bedoeld voor jonge kinderen met een visuele beperking. Ik heb ze in samenwerking met brailledocenten en ervaren braillelezers ontwikkeld.

Toegankelijk ontwerp met positieve uitstraling

Het combineren van fel gekeurde voelbare beelden met groot letter en braille maken ze toegankelijk en aantrekkelijk voor alle kinderen. De schijnbaar eenvoudige tactiele illustraties bieden genoeg uitdaging voor kinderen met een visuele beperking. Idee is dat ze gestimuleerd worden er over te praten met vrienden, leraren en familie. Hierdoor zijn kinderen niet alleen bezig met taal maar ook met het ontwikkelen van allerlei tactiele vaardigheden.

Ik vond het zo leuk toen ik pas later zag dat mijn dochter deze sticker met ‘trots’ in haar kalender had geplakt op de dag dat zij had meegedaan met een hardloopwedstrijd.

Het belang van braille lezen en schrijven

Bij deze serie zijn er negen grote stickers op één A4 vel in verschillende vormen: cirkels, een zeshoek, een hart en een blad, allemaal met een verhoogde rand (dit help met navigeren). Het braille is Nederlands Braille (graad 1).

Met bemoedigende worden zoals, ‘blij’, ‘goed bezig’, ‘ik lees’, ‘knap’ worden deze stickers aan kinderen uitgedeeld tijdens speciale leesactiviteiten van de vereniging. Net zoals bij mijn Engelstalige stickers, is het doel om aandacht te vestigen op het belang van geletterdheid voor kinderen met een visuele handicap en in het bijzonder het belang van braille lezen en schrijven.

De stickers zijn te koop via de Vereniging Onbeperkt Lezen.